Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ultraljudsmetod varnar för annalkande hjärt- och kärlsjukdom

15 april, 2014

En ultraljudsundersökning av handledens blodkärl kan på några minuter upptäcka åderförkalkning som riskerar att orsaka hjärt- och kärlsjukdom. Metoden, som utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, kan också användas för att följa effekterna av en behandling.

charlotteklundwebb
Charlotte Eklund

Hjärt- och kärlsjukdom orsakad av åderförkalkning är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor i Sverige. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har nu utvecklat en metod som med hjälp av högfrekvent ultraljud hittar även de första, mindre väggförändringarna i blodkärlen.

Göteborgsforskarna blev för åtta år sedan först i världen att genom högfrekvent ultraljud kunna följa utvecklingen av åderförkalkning hos möss. 2007 blev gruppen även först med att applicera metoden på människor.

Nu har metoden testats och utvärderats på bland annat 416 patienter som remitterats till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för bröstsmärta med misstanke om hjärtsjukdom.

Svar på en minut
Resultaten, som presenteras i Charlotte Eklunds avhandling, visar att den nya ultraljudsmetoden genom sin höga bildupplösning erbjuder ett enklare, mer precist och snabbare sätt att studera strukturförändringar i kärlen än de metoder som normalt används.

– Genom att hålla en ultraljudssändare vid handleden kan vi på någon minut få fram en detaljrik bild över blodkärlet och dess kärlvägg. Våra studier visar att graden av åderförkalkning i handledens kärl avspeglar graden av åderförkalkning i hjärtats kranskärl, och att patienter med åderförkalkning i handledens artär oftare drabbas av hjärtinfarkt och stroke och oftare är i behov av kranskärlsvidgning, säger Charlotte Eklund:

– De kärlförändringar vi upptäcker i handledens artärer är med andra ord en markör för en annalkande hjärt- och kärlsjukdom.

Flera användningsområden
Utöver riskbedömningen för framtida hjärt- och kärlhändelser kan metoden enligt Charlotte Eklund också användas för att följa effekterna av olika behandlingar. Den goda bildkvaliten öppnar också för fler användningsområden, till exempel vid undersökning av fistlar och bedömning av kärlskada i armens kärl efter olika ingrepp.

Metoden kommer även att användas inom kärlforskning i kommande studier och används redan nu i en pågående studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Avhandlingen Biological relevance and prognostic significance of radial artery intima-media thickness försvarades vid en disputation fredagen den 4 april.

Länk till avhandling

Av: Monica Havström

Kommentarer

  1. Elizabeth skriver

    16 april, 2014 vid 10:47

    Hej!
    Gratulerar till upptäckten av den här nya metoden! Bara undrar när metoden kommer att användas/tillämpas och på vilka patienter/vid vilka situationer (dum fråga kanske)? Vad jag förstår kommer metoden att användas i förebyggande syfte och då är frågan om det ska räcka att man som patient frågar efter en sådan undersökning vid ev misstanke av hjärt- och kärlsjukdom. Det är så mycket forskning och utveckling inom vård och hälsa samt upptäckt av nya/bättre/revolutionerande behandlings- och undersökningsmetoder, men när (får) dessa användas? Vilka pat har tillgång/rätt till dem? När man som pat frågar efter en viss (ny/bättre) undersökning eller metod, är det sällan läk är villig att använda det och ger alla möjliga ursäkter för att inte göra det, det mest vanliga är att ”det är för dyrt” eller ”behövs inte om man inte är allvarlig sjuk” (eller på väg att dö) e d akut tillstånd. Om en metod eller undersökning ska användas i förebyggande syfte, förstår jag att det ska tillämpas på pat som av olika anledningar befinner sig i ”riskzoner” och innan sjukdom eller akut tillstånd inträffar just för att undvika/förebygga.
    Mvh
    Elizabeth

    • Monica Havström skriver

      21 april, 2014 vid 17:09

      Tack för din kommentar!
      Metoden har olika användningsområden. Vi har under ett antal år utvärderat om metoden är relevant som riskmarkör hos patienter som har misstänkt kranskärlssjukdom, vilket den visat sig vara. Förekomst av åderförkalkning i kärlväggen i radialisartären kan ge tilläggsvärde tillsammans med andra riskmarkörer som t.ex. högt blodtryck, BMI, höga blodfetter osv. På vårdcentralen kanske man börjar med att kontrollera övriga riskfaktorer, och sen skickar vidare till specialist för utredning.
      Men framförallt saknas en enkel och billig metod med tillräckligt hög upplösning för att kunna se effekt av behandling av åderförkalkning, dvs att direkt kunna se strukturförändringar, så tanken var att ta fram en sådan metod för att t.ex. hitta patienter som ej haft effekt av sin medicin och kunna förhindra att de fortsätter utveckla åderförkalkning. Även om vi idag behandlar med medicin som ska minska åderförkalkning så har det inte funnits någon metod som kan mäta så små strukturförändringar, man har med andra ord inte kunnat se att graden av åderförkalkning verkligen minskar, det är här som högfrekvent ultraljud har stor betydelse då metoden kan mäta mycket små strukturförändringar (ner till 0.02 mm, metoden har använts för att se förändring i åderförkalkning hos möss). För att vi ska vara säkra på att metoden är användbar för att se behandlingseffekt pågår just nu ytterligare en studie på patienter som haft hjärtinfarkt. Vi följer dem under 4 mån och tanken är att man ska se vilka patienter som haft effekt av sin medicin, och i tid upptäcka de patienter som ej haft tillräcklig effekt och kanske behöver komplementerande behandling/livsstilsförändring. Högfrekvent ultraljud är inte tänkt att användas som ensam metod utan som komplement tillsammans med andra metoder t.ex. ultraljud av flödet i hjärtats kranskärl. Man vill hitta patienter med ökad risk eller som ej haft tillräcklig effekt av behandling/PCI för att förebygga fortsatt utveckling av åderförkalkning.

      En annan patientgrupp som vi riktat in oss mot är patienter med ledgångsreumatism (de har 2-3 ggr ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt), för att se vilka individer som har ökad tillväxt av åderförkalkning. Denna undersökning kan utföras i samband med uppföljning hos specialistläkare för att bedöma risk för hjärt-kärlsjukdom och behov av ev förändring i behandlingen.

      Den höga bildkvaliten gör att man även kan titta på andra kärlstrukturer t.ex. vid kärlskada efter olika ingrepp (t.ex. balongvidgning), men även detta kommer att bli på sjukhuset om specialistläkarna ser behov av det.

      Ytterligare ett intressant område är att använda metoden på barn och ungdomar för att med t.ex. livsstilsförändringar förebygga utveckling av åderförkalkning. Vi har använt metoden på överviktiga barn och sett att de redan börjar utveckla åderförkalkning. Det skulle vara intressant att följa dessa barn och se om de har effekt av kostförändring eller livsstilsförändring.

      Vår forskargrupp jobbar på avdelningen för klinisk fysiolog och projekten är gjorda i samarbete med läkare på reumatologen och kardiologen på Sahlgrenska, vi ser därför metoden som kliniskt relevant. Det dröjer dock några år till innan metoden kommer i kliniskt bruk, man vill vara helt säker på resultaten och ha en noggrann validering av metoden, den pågående studien inväntas därmed. Just nu går det inte att remittera patienter för undersökningen. Men metoden planeras redan nu att användas för att mäta behandlingseffekt av nya mediciner för åderförkalkning i forskningsstudier framöver.
      Troligen kommer det inte att bli screening på vårdcentraler eftersom det kräver inköp av en ultraljudsmaskin. Kanske kan det dock ske i framtiden i takt med att de nya portabla ultraljudsmaskinerna utvecklas.

      Hoppas detta gett lite svar på dina funderingar

      Hälsningar
      Charlotte

      Klinisk Fysiologi
      Sahlgrenska Universitetssjukhuset
      413 45 Göteborg

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor